Használat – MOL Bubi közbringarendszer

Bérlés

Regisztrált/állandó felhasználó:

A MOL Bubi bérlettel a rendszer használata egyszerű: elég a MOL Bubi kártyát a kerékpár hátulján található érzékelőhöz (pinpad) érinteni, és máris kivehető a bicikli a gyűjtőállomás dokkolóállásából. Amennyiben otthon hagyja MOL Bubi kártyáját, a rendszert mobiltelefonszáma és PIN kódja, vagy a MOL Bubi mobilapplikáció segítségével is használhatja. Villogó zöld fény és sípszó jelzi, ha a kerékpár kivehető.

Eseti/alkalmi felhasználó:

Eseti/alkalmi felhasználóink a rendszert úgy tudják használni, hogy mobiltelefonszámukat és a PIN kódjukat megadják a kerékpár hátulján található érzékelőnél (pinpad). Ekkor a gyűjtőállomás dokkolóállásából a kerékpár kivehető.

Videó a MOL Bubi kerékpárok felvételéről.

Parkolás tetszés szerinti helyen:

 1. Érintse a MOL Bubi bérletét a kerékpár hátulján található érzékelőhöz, vagy használja PIN kódját.
 2. Ekkor az elektronikus lakat kinyílik. Az elektronikus lakat a kerékpár elején található a csomagtartó kosár mellett.
 3. Rögzítse a kerékpárt az elektronikus lakattal szabályosan és úgy, hogy az ne legyen elmozdítható. Az elektronikus lakatot azonban soha ne rögzítse csak a kerékpár saját kerekéhez, mert a kerékpár ettől még elmozdítható marad.
 4. A lakatolást követő 10 másodpercen belül nyomja meg a "P" gombot a pinpaden. Figyelem! A bérlés a parkolás idején is folytatódik.
 5. A parkolás végén ismételten érintse MOL Bubi bérletét a kerékpár hátulján található érzékelőhöz, vagy használja PIN kódját.
 6. Ekkor az elektronikus lakat kinyílik.
 7. Lakatolja ki a kerékpárt, az elektronikus lakatot zárja vissza a helyére, és máris folytathatja útját.

Videó a MOL Bubi kerékpárok parkolásáról.

Hasznos információk:

 • Egy bérlettel egyszerre akár 4 db kerékpár bérelhető. MOL Bubi negyedéves, féléves vagy éves bérlet vásárlásakor nincs 25.000 Ft kaució. Jegy vásárlását követően egy felhasználó szintén egyszerre akár 4 kerékpárt bérelhet. Ekkor a jegy ára és a kaució kerékpáronként fizetendő. A kaució összege 25.000 Ft/kerékpár.
 • Elektronikus lakat: Az elektronikus lakattal a bérlés időtartama alatt bárhol és bármikor leparkolhatjuk a kerékpárt, ehhez nem kell gyűjtőállomást keresni. Segítségével ugyanígy le is adhatjuk a biciklit a gyűjtőállomások extra támaszán, ha minden dokkolóállás foglalt.
 • Bérlés befejezése az Extra támaszon: Ha minden dokkolóállás foglalt a gyűjtőállomáson, akkor a bérlést úgy is befejezhetjük, hogy az elektronikus lakattal a kerékpárt az Extra támaszhoz, vagy a már ott lévő MOL Bubi kerékpár(ok)hoz rögzítjük. Ekkor a kerékpár hátulján található érzékelőn mindenképpen jelezni kell, hogy a használatot befejeztük, nem pedig parkolunk (Lead – OK gomb). Amennyiben ezt a műveletsort kihagyjuk, a rendszer tovább számlálja a bérlési időt.
 • Bérlés az Extra támaszról: Amennyiben az Extra támaszon található MOL Bubi kerékpár, az elektronikus lakat nyitásával a bérlés onnan is megkezdhető. Ehhez mobiltelefonszámunkat és a PIN kódunkat adjuk meg a kerékpár hátulján található érzékelőn. Ekkor az elektronikus lakat kinyílik. Lakatolja ki a kerékpárt, az elektronikus lakatot zárja vissza a helyére, és máris megkezdheti útját.

A kerékpár visszaadása

A kerékpározás befejezése után elegendő bármelyik gyűjtőállomáshoz visszahelyeznie a MOL Bubi kerékpárt, és ha a zárral rögzítette, a bérlés véget ért.

Vigye a kerékpárt bármely gyűjtőállomáshoz, és a kormánynál fogva, kissé megemelve helyezze be egy szabad dokkolóállásba. Villogó zöld fény és sípszó jelzi a sikeres visszaadást.
Figyelem! Kérjük, hogy minden esetben ellenőrizze a kerékpár megmozgatásával, hogy azt stabilan rögzítette a dokkolóállásban, és onnan nem távolítható el! Ez nagyon fontos, mert ellenkező esetben a rendszer úgy érzékeli, hogy útközben csak megállt valahol, és a használati idő/díj tovább pörög.

Videó a MOL Bubi kerékpárok visszarakásáról.

Tele a gyűjtőállomás?

Ha minden dokkolóállás foglalt a gyűjtőállomáson, akkor a bérlést az Extra támaszon is befejezheti.

 1. Rögzítse a kerékpárt a zöld színű extra támaszhoz vagy a már ott lévő MOL Bubi kerékpár(ok)hoz.
 2. Érintse MOL Bubi bérletét a kerékpár hátulján található érzékelőhöz, vagy használja PIN kódját.
 3. Ekkor az elektronikus lakat kinyílik.
 4. Rögzítse a kerékpárt az elektronikus lakattal szabályosan és úgy, hogy az ne legyen elmozdítható.
 5. A lakatolást követő 10 másodpercen belül nyomja meg az "OK" gombot a kerékpár hátulján található érzékelőn. A bérlés ekkor befejeződik.
  Figyelem! Amennyiben ezt a műveletsort kihagyjuk, a rendszer tovább számlálja a bérlési időt.

Videó a MOL Bubi közbringarendszer használatáról.

Regisztráció menete

I. Regisztrált/állandó felhasználó:

 • Regisztrált/állandó felhasználó – azaz a MOL Bubi bérlet birtokosa – az lehet, aki negyedéves, féléves vagy éves MOL Bubi bérletet vásárol és tartós jellegű rendelkezésre bocsátási szerződést köt.
 • MOL Bubi negyedéves, féléves vagy éves bérlet vásárlására a BKK Ügyfélközpontjaiban van lehetőség. Kollégáink itt regisztrálják a felhasználók adatait, és a személyazonosításra alkalmas dokumentumok alapján ellenőrzik azokat.
 • A szerződés aláírását, illetve a negyedéves, féléves vagy éves MOL Bubi bérlet árának kifizetése után vehető át a rendszer használatára jogosító MOL Bubi kártya.
 • A személyes ügyintézést megkönnyíti az előregisztráció, amit a rendszer honlapján (molbubi.bkk.hu), vagy az ingyenes mobilalkalmazáson keresztül tehet meg.
 • Az előregisztráció során megadhatja a regisztrációhoz szükséges személyes adatait, valamint már ezen a felületen megveheti bankkártyával negyedéves, féléves vagy éves bérletét.
 • Ekkor azonban még inaktív lesz a regisztrációja, azaz a rendszert nem tudja használni. Az előregisztráció során megadott mobilszámra SMS-ben megküldött PIN kód a szerződéskötést követően jogosít fel a rendszer használatára.
 • Az ügyfélszolgálaton a szerződéskötéskor személyesen kell bemutatnia a személyazonosításra alkalmas dokumentumait, hogy aktívvá váljon. Az ügyfélszolgálaton dolgozó munkatársunk az előregisztrációkor megadott adatait azok alapján ellenőrzi.
 • A megvásárolt bérlet érvényességi ideje alatt a rendszert alkalmanként maximum 30 perces időtartamban – tehát a díjmentes időszakban – további díj fizetése nélkül bármikor használhatja. 30 percen túl már használati díjat kell fizetnie.
 • Egyenleg: minden állandó felhasználó rendelkezik egyenleggel, melyből az esetlegesen felmerülő használati díjat levonjuk. Ön bármikor ellenőrizheti az egyenlegét, és fel is töltheti a molbubi.bkk.hu-n keresztül, a mobilalkalmazás segítségével vagy személyesen ügyfélszolgálatunkon. A rendszert felhasználóink negatív egyenleggel nem használhatják, tartozásukat ki kell egyenlíteniük. Állandó felhasználóink számára (a regisztrációkor megadott e-mail címre) a MOL Bubi rendszer az egyenleg kimerülésekor figyelmeztető e-mailt küld.
 • Bármilyen kérdés merül fel a használattal kapcsolatban, kérjük, hívja a BKK Központi Ügyfélszolgálatát a +36 1 3 255 255-ös telefonszámon!

II. Eseti/alkalmi felhasználó:

 • Alkalmi felhasználónk is lehet, ha 24 órás, 72 órás, illetve hetijegyet vásárol. A rendszer használata MOL Bubi tartós jellegű rendelkezésre bocsátási szerződés megkötése nélkül csak ezekben az esetekben lehetséges.
 • A gyűjtőállomáson érintőképernyős termináloknál, a molbubi.bkk.hu weboldalon, vagy mobilalkalmazáson keresztül bankkártyával vásárolhat 24 órás, 72 órás és/vagy hetijegyet.
 • A jegy megvásárlásakor az ön bankszámláján - kerékpáronként - 25.000 Ft-ot előzetesen zárolunk. A jegy érvényességi idejének lejártakor – tehát 24 óra, 72 óra vagy 7 nap múlva – történik az elszámolás: ebből az összegből levonjuk a megvásárolt jegy árát, ha 30 percen túl használta a biciklit, akkor annak a díját, valamint az áfás számla postázási költségét, amennyiben ön ezt előzetesen kérte. Az összeg felszabadítása – az ön bankkártyáját kibocsátó kártyatársaság és bankjának eljárásrendjétől függően – várhatóan a jegy érvényességi idejének lejártát követő 4-15. banki napon belül lehetséges.
 • A megvásárolt jegy érvényességi ideje alatt ön a rendszert alkalmanként legfeljebb 30 perces időtartamban – tehát a díjmentes időszakban – további díj fizetése nélkül bármikor használhatja. 30 percen túli biciklizéskor már díjat kell fizetnie.
 • A jegyvásárlást követően SMS-ben kapja meg PIN kódját.

MOL Bubi kupon bérletre váltásának menete:

 • A MOL Bubi kupont bárki megvásárolhatja a BKK Központi Ügyfélszolgálatán és megvásárlója bárki számára átadhatja.
 • A kuponok negyedéves, féléves vagy éves MOL Bubi bérletre válthatóak be személyes ügyintézés során a BKK Ügyfélközpontjaiban. A kuponok készpénzre nem válthatóak be.
 • A kupon beváltója hozzájárul ahhoz, hogy számára a BKK Zrt. az Adatkezelési Tájékoztatóban foglalt feltételek szerint üzletszerzési célú üzeneteket küldjön.
 • A megvásárolt, egyedi azonosítóval ellátott kuponok nem névre szólóak, 14. életévüket betöltött, magyarországi lakóhellyel rendelkező személyek jogosultak a kupon beváltására a BKK ügyfélközpontjaiban.
 • A MOL Bubi kupon a kiállítás dátumától kezdődően 3, 6, illetve 12 hónapig váltható be, a beválthatóság időtartamát a kupon által képviselt bérlet típusa határozza meg.
 • A kupon bérletre váltásához szükséges személyes ügyintézéskor a kupon és a megfelelő okmányok bemutatása és a felhasználói szerződés megkötése után a felhasználó egy MOL Bubi bérletet (kártyát) kap, mellyel a rendszert akár azonnal igénybe veheti.
 • A MOL Bubi bérletek érvényességi ideje a szerződéskötés időpontjában (nap, óra, perc) kezdődik, és 3, 6, illetve 12 hónap elteltével jár le.

Baleseti felelősség

A kerékpárral közlekedők megóvása és a kerékpárok állapotának megőrzése is nagyon fontos a BKK számára. Mindent megteszünk azért, hogy a MOL Bubi kerékpárok megfelelő állapotban álljanak a felhasználók rendelkezésére. Attól kezdve, hogy felveszi a MOL Bubi kerékpárt a gyűjtőállomáson, egészen addig, míg le nem adja egy másikba, a felhasználó viseli a teljes felelősséget.

Videó a MOL Bubi kerékpárral való biztonságos közlekedésről.

Ha a felhasználó leparkolja a kerékpárt (pl. megáll egy boltnál), a kerékpárt lezárja, majd egy időre otthagyja, és eközben a jármű eltűnik vagy megrongálják, a felelősséget természetesen a felhasználónak kell vállalnia. Nem tudjuk ellenőrizni ugyanis, hogy a használó a kellő körültekintéssel járt-e el, pl. a megfelelő módon zárta-e le a járművet.

Amennyiben minden elővigyázatosság ellenére baleset történik, természetesen a BKK minden alkalommal alaposan megvizsgálja annak körülményeit, és csak azt követően dönt arról, hogy kit terhel a felelősség.

A MOL Bubi rendszer felhasználóinak baleseti felelősségéről az ÁSZF rendelkezik

A rendszer hozzáférési és használati díja biztosítási díjat nem tartalmaz.

A BKK a MOL Bubi közbringarendszer használóira nem köt általános utas- vagy baleset-biztosítást. Ugyanez igaz a harmadik félnek okozott károkkal kapcsolatos felelősségbiztosításra. Javasoljuk, hogyha valaki szükségét érzi, kössön egyéni biztosítást. A legtöbb bankkártyához kapcsolódik valamilyen típusú biztosítás, illetve a háztartási biztosítások is tartalmaznak felelősségbiztosítást. A felhasználó egyéb módon is biztosítottá válhat amennyiben bármely klubtagsága biztosítási díjat is foglal magában. (pl. ha tagja a Magyar Kerékpárosklubnak, ahol a tagsági díj befizetési dátumát követő hónap 1. napjától él a biztosítása a kerékpáros balesetekre, valamint rendelkezik károkozói felelősségbiztosítással is).